sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Derren Brown - Miten Mieltä Hallitaan


Derren Brown on englantilainen taikuri joka nousi vajaa kymmenen vuotta sitten (ainakin Englannissa) suosioon televisio-ohjelmillaan ja TV -sarjoilla joissa tuntui tapahtuvan paljon mystisempiä asioita kuin tavallisissa taikuriohjelmissa. Derren Brown ei vetänyt kania hatusta, vaan luki ihmisten ajatuksia ja vaikutti mystisesti heidän tekemisiin ja valintoihin. Suomessa TV 2 on lähettänyt ainakin osan Brownin epätavallisista taikuriohjelmista.
Nelisen vuotta sitten Derren Brown julkaisi kirjan "Tricks of the Mind". Nimi viittaa Derrenin TV -sarjaan. Atena-kustannus julkaisi tänä syksynä kirjan suomeksi nimellä "Miten Mieltä Hallitaan".
Kirjan yli 400 sivussa juostaan lävitse paljon asioita. Derren kertoo taikatempuista, paasaa hypnoosista, NLP:stä, opettaa muistitekniikoita, kertoo tiedostamattomasta viestinnästä, ja moittii pseudotieteilijöitä ja huijareita. Ote on hyvin skeptinen, hauska ja pitää sisällään paljon pieniä tarinoita valaisemaan Derrenin ajatuksen kulkua.
Kirjan lopussa on hyvä kirjaluettelo opuksista joihin kannattaa tutustua jos Derenin jutut herättävät mielenkiintoa. Derren Brown tekee useaan aiheeseen vain pintaraapaisun, joten lisälukeminen on suotavaa.
Kirja soveltuu lähinnä niille jotka haluavat skeptikon kirjoittaman nopean katsauksen mielen hallintatekniikoihin sekä lyhyen oppitunnin siitä miten meitä voidaan huijata.

Varoitus niille jotka himoitsevat tätä kirjaa siksi, että odottavat lukevansa suuria paljastuksia. Niitä ei ole. Kirjassa ei kerrota miten Derren Brown tekee ihmeelliset temppunsa Televisiossa tai esityksissään.

1 kommentti:

  1. Miten mahtavaa!! :D
    Vanhan Derren-fani täällä ei voi uskoa, että joku on oikeasti kääntänyt "Tricks of the Mind"-kirjan suomeksi. Toivon todella, että ihmiset löytää tämän!!! (toistaiseksi ei oikein yksikään ystävistä/tuttavista/työkavereista ole tuntenut Derreniä kysyttäessä...)

    VastaaPoista